Directorul proiectului „Tehnologii Avansate pentru Reziliență Fizică a Infrastructurilor Critice (APRIORI)” este Veaceslav Sprincean, conferențiar universitar la Facultatea de Fizică și Inginerie a USM, iar parteneri ai proiectului sunt Università degli Studi del Sannio și Universitatea Cassino și Lazio de Sud din Italia, Universitatea Zilina din Slovacia și Universitatea Tehnică din Riga, Letonia.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea rezilienței în infrastructurile critice din Republica Moldova și statele Uniunii Europene. Reziliența va fi cercetată într-un ciclu complet de management, inclusiv fazele de planificare și formare, monitorizare și evaluare a amenințărilor, precum și modelarea și analiza riscurilor.

Principalele rezultate ale proiectului se vor axa pe:

  • Identificarea metodologiilor, procedurilor, instruirea pentru sporirea rezilienței;
  • Dezvoltarea unui instrument web avansat pentru evaluarea rezilienței;
  • Dezvoltarea tehnologiilor pentru monitorizarea spectrului de frecvențe radio și evaluarea amenințărilor respective;
  • Dezvoltarea platformelor robotizate pentru inspecția și supravegherea infrastructurii critice.

În special, va fi modernizată infrastructura de cercetare a Laboratorului de cercetări științifice „Fizica Mediului și Modelarea Sistemelor Complexe” de la Facultatea de Fizică și Inginerie a USM în valoare de circa 1 milion de lei.

De asemenea, beneficiari direcți ai rezultatelor proiectului vor fi următorii utilizatori finali din Republica Moldova: Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Republica Moldova, precum și companiile DanAero/ Saves Grup și Pride System.