Cercetătorii Universității de Stat din Moldova au participat la reuniunea de lansare a proiectului de cercetare NATO SPS „Advanced Technologies for Physical Resilience Of Critical Infrastructures (APRIORI)”, ce a avut loc la Universitatea Sannio din Benevento, Italia, în perioada 10-16 decembrie.
Partenerii de proiect sunt Universitatea de Stat din Moldova – Dr. conf.univ. Veaceslav Sprincean, Universitatea Sannio, Italia – Prof. Dr.ing. Luca De Vito, director de proiect al țării membre NATO, director de proiect al țării partenere NATO, Universitatea Cassino și Lazio de Sud, Italia – Prof. Erika Ottaviano, Universitatea Tehnică Riga, Letonia – Dr. Maksims Feofilovs și Universitatea din Žilina, Slovacia – Prof. Zdenek Dvorak.
Proiectul a fost aprobat în cadrul concursului de proiecte multianuale ale programului NATO – Știință pentru Pace și Securitate (SPS). Programul NATO SPS își propune să promoveze dialogul și cooperarea între țările membre NATO și țările partenere, pe baza cercetării științifice, inovației tehnologice și schimbului de cunoștințe.
Proiectul APRIORI a fost conceput din noua conștientizare, dobândită în urma evenimentelor recente care au avut loc la nivel mondial (pandemie, războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia asupra Europei, hazarduri cauzate de schimbările climatice), iar infrastructurile critice ale fiecărei țări trebuie să fie rezistente în fața oricărei amenințări care poate proveni din evenimente naturale sau antropice.
Proiectul de cercetare APRIORI are obiectivul major de a propune soluții inovatoare în trei direcții specifice:
Planificare și instruire: proceduri de evaluare a rezilienței infrastructurilor critice, identificare a punctelor slabe și propunere de inițiative privind consolidarea rezilienței;
Monitorizarea și identificarea amenințărilor: tehnologii moderne de monitorizare a infrastructurilor pentru detectarea și identificarea amenințărilor, o atenție deosebită fiind acordată monitorizării rețelelor de telecomunicații și serviciilor de localizare a hazardurilor naturale și antropice;
Modelarea și analiza riscului: tehnologii de modelare a infrastructurilor critice, a scenariilor de amenințare și a impactului acestora asupra infrastructurilor respective.